Pojken i randig pyjamas

the-boy-in-the-striped-pyjamasFilmen Pojken i randig pyjamas (med originaltiteln The Boy in the Striped Pyjamas) är en amerikansk-brittisk produktion från 2008. Den utspelas i Tyskland under nazitiden och berättar bland annat om vad som försiggick i koncentrationslägren. Filmen är regisserad av Mark Herman.

Man får följa filmens handling genom två unga pojkars perspektiv. Detta gör att filmen ger en annan vinkling än historieskrivningens sedvanliga vuxenperspektiv. I filmens början flyttar pojken Bruno med sin familj från Berlin ut på landet där hans far, som är SS-officer, blivit placerad för ett uppdrag. Pappans nya jobb innebär att ansvara för Auschwitz, koncentrationslägret med sina fruktade gaskamrar, men detta vet inte Bruno om. Han känner sig ensam och saknar sina kamrater och blir därför glad när han möter en jämnårig pojke, vid namn Shmuel, på andra sidan om ett stängsel. Bruno lever till en början i total okunnighet om vad som faktiskt försiggår på andra sidan stängslet.

I hemmet indoktrineras Bruno med nazistisk propaganda och karikatyrer av judar, bland annat av den informator som anställts för att undervisa Bruno och hans syster. Men det Bruno hemmavid får lära sig om judarna stämmer inte överens med hans egna betraktelser och det som Shmuel berättar. Titeln anspelar förstås på den randiga uniform som judarna var tvungna att bära i koncentrationslägren.

Filmen redogör för en förbjuden vänskap mellan en judisk fånge och sonen till en SS-officer – två unga gossar vars vägar inte borde ha mötts enligt den dåtida ideologin. Pojkarna är jämnåriga men deras öde tycks gå i helt olika riktningar. Stängslet som omger koncentrationslägret är till för att stänga de icke-önskvärda judarna inne och hålla dem borta från resten av befolkningen.

Men taggtrådsstängslet är mer än en fysisk gräns – det symboliserar den åtskillnad som den nazistiska propagandan gjorde mellan människor. Filmen får ett dramatiskt slut genom att Bruno och Shmuel till slut förenar sina öden. Bruno tar sig en dag över stängslet som skiljer dem åt och tar på sig en likadan randig pyjamas som sin vän. Därigenom går han samma öde till möte som Shmuel. Hand i hand dör de tillsammans i gaskammaren, samtidigt som Brunos familj inser det fruktansvärda.

Filmen baseras på en roman för unga skriven av den irländske författaren John Boyne. Romanen utkom 2006 och blev genast en bestseller.

Comments are closed.