Niceville

Det amerikanska samhällets inrotade rasism och hyckleri är ett tema som på ett humoristiskt sätt avhandlas i filmen Niceville, som utkom 2011. Filmen är regisserad av Tate Taylor och fick fyra Oscarsnomineringar, bland annat för Bästa film.

nicevilleFilmen utspelar i 1960-talets Missisippi, en delstat i Södern som präglades av djup rasism. Under 60-talet tillämpades ännu raslagar i USA och Mississippi var en av de stater där lagarna var hårdast.

Man får följa ett par svarta hembiträden, anställda i vita överklasshem. Livet i societeten bygger mycket på att visa upp en välpolerad fasad inför sina vänner och grannar. Tjänstefolket fyller viktiga funktioner i sina arbetsgivares liv just för att skapa den perfekta bilden utåt. De lagar mat, städar och tvättar åt de vita och har hand om en stor del av uppfostran av de vita barnen. Ändå erkänns de inget stort värde och de får inte ens använda samma toaletter som herrskapet, för de tros kunna sprida sjukdomar. Detaljen med toaletterna blir en komisk detalj i filmen som illustrerar samhällets trångsynthet. Tjänstefolket vet många hemligheter om sina arbetsgivare och det är ofta föga smickrande saker.

Den unga vita kvinnan ”Skeeter”, spelad av Emma Stone, kommer hem till staden Jackson efter sina studier. Hennes jämnåriga väninnor har enkelspåriga intressen och deras tid på college handlade i första hand om att skaffa sig en make och bilda familj. Skeeter har andra ambitioner – hon är fast besluten att göra en karriär på sitt skrivande. Hon får idén att intervjua hembiträdena Aibileen och Minny och berätta deras livshistorier för att på så vis bland annat avslöja den rasism de dagligen möter. Det blir ett skrivprojekt som för kvinnorna samman och en sorts systerskap uppstår. När boken publiceras ruskar den om samhället för plötsligt avslöjas obekväma sanningar. Skeeter döper om staden i sin roman till Niceville, men det lurar ingen.

Filmen är baserad på romanen The Help, som också är filmens originaltitel. Romanen är skriven av Kathryn Stockett och utkom 2009.

Comments are closed.