Medborgarrättsrörelsen i USA – en kort historia

civil-rights-movementMedborgarrättsrörelsen, eller “The Civil Rights Movement”, är en rörelse som kämpade för jämlikhet i USA. Man brukar ringa in medborgarrättsrörelsen tidsmässigt till åren 1955 till 1968. Det här var en turbulent tid i USA överlag, i efterdyningarna av andra världskriget. Amerikanerna befann sig plötsligt i ett nytt krig mot den andra stora supermakten i världen, Sovjetunionen. Därtill var diskrimineringen och rasismen mot svarta i USA extremt hög på den här tiden och till exempelvis var andelen svarta soldater som fick ställa upp i Vietnamkriget oproportionerligt hög.

Det var inte Eisenhower, Johnson eller Kennedy som främst förde fram åsikterna för USA:s fattigaste under den här tiden, utan en man med en dröm. Martin Luther King var en slags naturlig ledare och en man som visste hur man skulle ta en publik och tala till dem på ett sätt som väckte stort engagemang. Martin Luther King ville åstadkomma förändring. Hans mest berömda tal “I have a dream” var inspirerande, men också ganska utopiskt. Över 200,000 personer samlades i en stor marsch i Washington och lyssnade på talet i en enorm manifestation. Men det handlade inte om förändringar i närtid, utan det Martin Luther King delade med sig av var en vision för hur framtiden skulle kunna se ut. Men tyvärr fick han aldrig uppleva en bättre tid i USA, eftersom han likt flera andra amerikanska framträdande politiker under 60-talet, blev skjuten år 1968.

King_Jr_Martin_Luther_093.jpgEn viktig händelse som Martin Luther King deltog i under dessa år var vad som brukar kallas för “Bloody Sunday”, som utspelade sig på söndagen den 7 mars 1965. Kravallpolis gick till attack mot en fredlig demonstration, en marsch mellan de två städerna Selma och Montgomery i delstaten Alabama i södra USA, och skadade 17 personer allvarligt. Polisattacken filmades och visades efteråt på TV i USA, vilket väckte sympati och stöd för rörelsen.

Medborgarrättsrörelsen kämpade bland annat mot rassegregerande lagstiftning, en rest från tiden innan det amerikanska inbördeskriget, där slaveriet var den största konfliktytan. Slaveri var något som sydstatarna var för, men inte nordstatarna. Den som var svart i södern hade inte samma frihet som en svart i en stat längre norrut. Även om slaveriet avskaffades hängde kvarlevor från slaveriets dagar kvar långt in på 1900-talet.

Även om medborgarrättsrörelsen har gått framåt och de formella rättigheterna mellan svarta och vita i USA har jämnats ut, finns fortfarande stora skillnader i praktiken. I New Orleans beräknas till exempel en svart person ha en 25 års kortare jämfört med en vit, och skillnader kan även ses när det gäller möjligheter till utbildning eller i vilken socioekonomisk miljö man växer upp. Rättigheterna har gått framåt, men segregationen kvarstår i många fall.

Comments are closed.