Kändisar mot rasism

När det är gäller att ställa sig upp och ta kampen mot rasism är det ganska vanligt att även kända personer vädrar sina åsikter. Eftersom de har lättare att nå ut till många personer och är förebilder för vissa människor, särskilt yngre, får de ett stort inflytande och även ett stort ansvar.

En artist som upprepade gånger har skrivit och framfört texter med politiska budskap är rapparen Jason Diakite, som kanske är mer känd under mitt artistnamn Timbuktu. Jason är uppväxt i Lund, hans föräldrar är från USA och hans fars släkt har rötterna i Mali, vilket inspirerade sångaren att ta astistnamnet Timbuktu, efter en stad i Mali. Han har redan haft en lång artistkarriär, trots att han inte är alltför gammal, och för den stora massan i Sverige blev han kanske ännu mer välkänd när han medverkade i TV4:s program Så Mycket bättre. I programet tolkade Jason bland annat Mikael Wiehes låt “Flickan och kråkan”, en version som spelades frekvent på radio under en lång tid efter programmet.

timbuktuJasons politiska engagemang började tidigt och det framkommer ofta i hans låttexter. I låten “Ett brev” från mitten av 2000-talet vänder sig Jason till den dåvarande svenska statsministern Göran Persson, med textrader som “Göran, ring ett fredssamtal”. Jason Diakite har även rappat om de högerextremistiska krafter som har kommit på frammarsch i Europa. Ett par album senare skulle Jason därtill få anledning att skriva låtar om Sveriges politiska situation, och bland annat skrev artisten text om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I låten rappar Jason om att dunka Jimmie gul och blå, något som snart blev mycket uppmärksammat. Vissa menade att han gått för långt, medan andra tog honom i försvar och menade att textraderna inte skulle tolkas bokstavligt. Låten ansågs kontroversiell, betydligt mer kontroversiell jämfört med andra slagdängor från den skånska rapparen som exempelvis ”The Bottåm is nådd”. Men Jason stod på sig mot kritiken och valde att på ett mycket tydligt sätt ta ställning i frågan mot Sverigedemokraterna.

Jason “Timbuktu” Diakite är dock långt från ensam om att som artiskt ta en skarp ställning mot rasism. Andra svenska artister som valt att höja sina röster i frågan är bland andra Behrang Miri, tidigare nämnda Mikael Wiehe, Adam Tensta och Daddy Boastin. I början av 2000-talet samlades en rad svenska artister, bland annat Robyn och rapparen Feven, under gruppnamnet ”Artister mot Nazister” för att tillsammans spela in en ny version av låten “Det här är ditt land”. En låt med textrader som “Landet, det tillhör dig och mig” är svår att misstolka.

Comments are closed.