Boktjuven

boktjuvenBoktjuven (The Book Thief) är ett amerikansk-tyskt krigsdrama från 2013. Filmen utspelar sig i Tyskland under nazitiden. Huvudperson är nioåriga Liesel som i filmens början flyttar till sina nya fosterföräldrar, paret Hubermann. Hennes biologiska mamma har tvingats lämna landet på grund av sina kommunistiska sympatier. Liesel blir mobbad i sin nya skola eftersom hon inte kan läsa. När fosterpappan Hans upptäcker detta hjälper han Liesel att lära sig läsa – hennes första läsebok blir den dödgrävarmanual hon funnit på kyrkogården. Läsningen blir snart en stark passion och i böckernas värld kan hon fly undan den rädsla och det mörker som nazisterna sprider. Liesel räddar en dag en bok från det bokbål med förbjuden litteratur som nazisterna anordnar i staden. Hennes räddande av boken undan lågorna blir en akt av civilkurage och motstånd mot de auktoriteter som försöker begränsa tankefriheten genom att censurera deras läsning. Hon får i hemlighet tillgång till ett bibliotek i staden men när ägaren, stadens borgmästare, kommer på henne förbjuds hon att låna fler böcker. I hemlighet fortsätter hon att besöka biblioteket och ta med sig böcker därifrån. På så vis blir hon den boktjuv som titeln syftar på.

I huset där hon bor göms också juden Max. En varm vänskap uppstår mellan honom och Liesel – en vänskap som bland annat utvecklas kring böckerna hon tar hem och läser för honom. Fosterpappan Hans blir inkallad, men återkommer snart och fosterfamiljen återförenas. En plötslig bombräd får katastrofala följder för både familjen Hubermann och för grannfamiljerna. Ett berättardrag som understryker döden som tema i filmen är att det är en personifiering av Döden som berättar historien och färgar den med sitt perspektiv.

Boktjuven baseras på den kritikerrosade romanen från 2005 med samma namn, skriven av den australiske författaren Markus Zusak. Filmen är regisserad av den brittiske regissören Brian Percival, som också regisserat dramaserien Downton Abbey. Paret Rosa och Hans Hubermann spelas av de rutinerade skådespelarna Emily Watson och Geoffrey Rush. Filmen fick flera utmärkelser och desto fler nomineringar. Bland annat fick filmen en Grammy för musiken, komponerad av John Williams som också gjort soundtracket till Star Wars och Harry Potter.

Comments are closed.