12 years a slave

Filmen 12 years a slave är från 2013 och berättar om slaveriet i 1800-talets amerikanska södern. Filmen vann tre Oscar, bland annat för Bästa film, och flera andra utmärkelser. Huvudrollen spelas av Chiwetel Ejiofor, och i övriga roller ses bland andra Brad Pitt, Benedict Cumberbatch och Michael Fassbender. För filmens regi står den svarte brittiske regissören Steve McQueen.

12-years-a-slaveHandlingen tar sin början år 1841. Solomon Northup är en fri svart man född i New York där han försörjer sig och sin familj som violinist. Genom ett falskt löfte om jobb luras han till Washington, där han kidnappas, berövas sina identitetsdokument och säljs som slav. Alla fria svarta var tvungna att bära med sig dokument som intygade att de var fria, annars riskerade de att bli tagna för förrymda slavar. Och en slav var värd mycket pengar. Northup tvingas arbeta på plantager i Louisiana i tolv år innan han till slut blir frigiven, efter flera försök att kontakta sin familj och sina vänner i New York. Han tvingas både bevittna och själv utstå mycket orättvisa och våld. Filmen fokuserar på huvudpersonens kamp för att behålla sin mänsklighet trots den gränslösa grymhet han möter, i första hand från plantageägarna.

Filmen är baserad på en sann historia – Solomon Northup gav år 1853 ut sina memoarer, som David Wilson hjälpt till att nedteckna. Många slavberättelser skrevs av slavar som blivit fria, men detta är den enda kända berättelse författad av en fri man som blev slav. Filmen har därmed ett originellt perspektiv – den berättar om en fri man som blir av med sina privilegier och om hur han hanterar att bli fråntagen sin frihet och sin mänskliga värdighet. Under filminspelningen var man noga med att göra filmen så historiskt korrekt som möjligt, bland annat genom att anställa dialekttränare och ägna omsorg åt designen av slavarnas kläder.

Comments are closed.